Confucius

English17 Magyar54 Română40
Pentru oameni, omenia e mai importantă decât apa și focul. Am văzut cum oamenii care au căzut în apă și în foc au murit. Dar nu am văzut ca oamenii care se conduc după legile omeniei să fi murit.
Prostul se plânge că nu-l cunoaște lumea, iar înțeleptul, din contra, se plânge că nu-i cunoaște pe oameni.
Gloria cea mai mare o au nu acei care nu greșesc niciodată, ci acei care știu să se ridice de fiecare dată când cad.
În țara în care domnește ordinea, fii curaios și ce faci, și în ce vorbești. În țara în care nu domnește ordinea, fii curajos în ce faci, dar ai grijă ce vorbești.
A avea stăpânire de sine ca să-i respecți pe ceilalți ca pe sine însuți și să te porți cu ei așa cum ai dori ca ei să se poarte cu tine - iată ce este arta omeniei.
În vechime, oamenii învățau să se autodesăvârșească. Astăzi se învață să-i impresionezi pe ceilalți.
Fiți severi cu voi înșivă și blânzi cu ceilalți. Astfel, vă feriți de antipatia oamenilor.
Bărbatul nobil seamănă cu un clopot: dacă nu bați în el, nu sună (Aceasta se interpretează ca refuz de a deschide gura, până ce superiorul nu te întreabă direct despre un lucru anume.)
Bărbatul nobil se gândește la Cale și nu la mâncare. Când oamenii duc animalele la păscut o fac de frica foamei. Când merg la școală o fac din dorința de a învăța să scrie o plângere. Bărbatul nobil se preocupă de Cale, și nu de bogăție.
Oamenii nobili trăiesc în înțelegere cu ceilați oameni dar nu se conduc după ei, oamenii fără valoare se conduc după ceilalți, dar nu trăiesc în întelegere cu ei.