Leonardo Da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci (15 aprilie 1452, Vinci - 2 mai 1519, Amboise), un marcant reprezentant al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

English186 Magyar50 Română44
Pictura se confruntă și se întrece cu natura.
Pictura este poezie care se privește, iar poezia este o pictură care se ascultă.
Fierul, dacă nu-și află o întrebuințare, ruginește, apa stătută se împute sau îngheață când e ger, iar mintea omului, neaflându-și întrebuințare, se ofilește.
Dacă te înarmezi cu răbdare și dai dovadă, de silință, semințele sădite al cunoașterii vor da cu siguranță roade bune. Rădăcina cunoașterii e amară, dar fructul este dulce.
Oare o taină poate fi păstrată pentru multă vreme când gura lumii, asemenea valului mării, scoate brusc totul la iveală?
Ochi și urechi însetate de secrete străine se vor găsi mereu.
Acolo unde moare speranța, se naște pustiul.
Acolo unde spiritul nu conduce mâna artistului, nu există artă.
Orice viață trăită bine este o viață lungă.
Oricine vrea să aibă prieteni credincioși trebuie să fie bun și răbdător, să manifeste atenție făță de nevoile altuia. Cinstea și respectul nu se obțin cu sila, ci prin generozitate și prin capacitatea de a împărți ultimul dumicat cu cel aflat la nevoie.
Faci rău dacă lauzi, dar și mai mare rău faci dacă blamezi ceva la care nu te pricepi.
În rândul proștilor există o anume grupare, numită a ipocriților, care învață fără încetare cum să se înșele pe sine și pe ceilalți, dar mai mult pe ceilalți decât pe sine, și care, în realitate, se înșeală mai mult pe sine decât pe ceilalți.
În natură, totul este gândit și alcătuit cu înțelepciune fiecare trebuie să-și vadă de treaba lui, și-n această înțelepciune stă suprema justiție a vieții.
Leneșulu-i nu-i da mâncare, ci lasă-l să vorbească, și-n arta calomniei nu-i afli egal. Aceasta e mereu gata să găsească o justificare a propriei nimicnicii.