Anatole France

Jacques Anatole François Thibault (16 aprilie 1844, Paris, Franța – 12 octombrie 1924, Centru, Franța) scriitor francez , laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921.

English3 Magyar142 Română52
Știința este impecabilă, dar oamenii de știință greșesc adesea.
Noi îi numim sceptici pe cei cărora le sunt străine iluziile noastre, fără a ne pune întrebarea dacă nu au oare și ei iluziile proprii.
Este mai bine să înțelegem puțin, decât să înțelegem greșit.
Fiecare dintre noi, prin punctul său de vedere, este centrul de creație al lumii. Aceasta este o iluzie universală. Nici unul dintre măturătorii de stradă nu este scutit de această iluzie. Ea i se impune acestuia prin proprii săi ochi, care, privind la bolta cerească de deasupra capului, îl plasează exact în centrul cerului și al pământului.
Iubirea adevărată trăiește prin dorință și se alimentează prin minciună. Iubim cu adevărat doar ceea ce nu știm.
Ironia - ultima etapă a dezamăgirii.
Jocul este un zeu. El are adepții și sfinții săi, care îl iubesc pentru faptul că este cum este, și nu pentru ceea ce promite, adorându-l, în timp ce el îi atacă. Dacă jocul îi fură prea crud, aceștia nu învinuiesc jocul, ci pe sine înșiși.
Legea, care întruchipează în sine ideea sublimă a egalității în drepturi, interzice în mod egal tuturor oamenilor, atât celor bogați, cât și celor săraci, să doarmă sub un pod și să fure pâine.
Jurnalismul este religia societăților moderne, iar acesta este un progres. Pastorii nu sunt obligați să creadă, și turma la fel.
Femeia trebuie să aleagă: cu un bărbat pe care îl iubesc și alte femei, nu va fi niciodată liniștită, cu un bărbat pe care nu-l iubesc și alte femei, nu va fi niciodată fericită.
Femeia este sinceră, atunci când nu minte fără motiv.
Dacă miracolele ar exista, ele ar înceta să mai fie miracole: un miracol este un miracol doar pentru că nu se întâmplă în realitate.
Femeile virtuoase îmbătrânesc mai repede.
Democrația guvernează rău, în schimb o face puțin.
Cugetătorii grosolani și mediocri primesc de pe urma lecturii doar plăcere palidă neînsemnată. Teatrul, dimpotrivă, ilustrează totul, fără a lăsa nimic imaginației: iată de ce el satisface pe deplin majoritatea.
În bezna ce ne înconjoară, savantul se lovește cu fruntea de perete, în vreme ce ignorantul stă liniștit în mijlocul odăii.
În orice stat bine orânduit, bogăția este un lucru sacru, într-un stat democratic însă, ea este unicul lucru sacru.
În dragoste, bărbații au nevoie de forme și culori; bărbații au nevoie de imagini. Pe când femeile - numai de senzații. Ele iubesc mai bine decât noi: sunt oarbe. Dacă ar fi avut ele ochi, cum și-ar fi putut explica alegerea?
În cele din urmă, prejudecățile vechi sunt mai puțin dăunătoare decât cele noi: fiind învechite, ele s-au atenuat și au devenit aproape inofensive.
Viitorul este ascuns chiar și acelora care îl împlinesc.
Dumnezeu ne îndeplinește adesea dorințele pentru a ne pedepsi.
Neputința Domnului este infinită.