Blaise Pascal

(19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – 19 august 1662, Paris) matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei.

English24 Magyar100 Română47
Ne alină orice mărunțiș fiindcă orice măruntiș ne poate arunca în dezolare.
Ar fi mult mai filozoficește să trăim simplu și în pace.
Încercăm să-i imităm pe oamenii mari mai mult după slăbiciunile, decât după calitățile lor.
Întotdeauna iubim nu omul, ci numai calitățile sale. Nu vom râde, așadar, de oamenii care cer să fie respectați pentru rangurile și pozițiile lor, fiindcă îl iubim pe om doar pentru calitățile dobândite în schimbul acestora.
Ne îndreptăm nepăsători spre prăpastie, acoperindu-ne ochii cu ce nimerim, numai să nu vedem încotro alergăm.
Oamenilor li se predau vrute și nevrute, numai cinstea nu, în timp ce oamenii năzuiesc să se facă remarcați tocmai prin cinste, adică exact prin ceva ce n-au învățat-o niciodată.
Cine nu vede agitația lumii, este el însuși un agitat.
Elocința adevărată nu are nevoie de știința oratoriei, la fel cum morala adevărată nu are nevoie de știința despre morală.
Căutarea adevărului nu se face cu bucurie, ci cu neliniște și tulburare; dar, oricum, trebuie să-l cauți, fiindcă dacă nu-l găsești și nu-l îndrăgești, vei pieri.
Concluziile la care omul ajunge prin reflecție personală îl conving adesea mai tare decât cele care i-au venit altuia în minte.
Chiar și cel mai strălucitor discurs produce sațietate dacă durează prea mult.
Geometria este o cale minunată de verificare a puterilor noastre intelectuale și nicidecum obiectul aplicării lor.
Cel mai mult sunt prețuite acele fapte nobile care răman neștiute.
Toate astrele, bolta cerească, stelele, pământul și regatele lui nu fac cât cea mai umilă dintre minți, fiindcă aceasta le cunoaște pe toate, inclusiv pe sine însăși, pe când astrele nu știu nimic. Dar toate astrele, luate laolaltă, nu fac nici măcar cât o singură pornire de milă - acest fenomen ține de o ordine incomparabil mai înaltă.
Totul este creat și determinat de un Creator unic: rădăcinile, crengile roadele, cauzele și efectele.
Ne vom strădui, așadar, să gândim bine - iată, începutul unei purtări morale. Nu există o nefericire mai mare ca atunci când omul începe să se teamă de adevăr, să nu fie demascat de acesta.
Adevărurile divine nu pot fi obiectul artei persuasiunii, fiindcă ele depășesc în chip absolut natura.