Comenius

Jan Amos Komenský (28 martie 1592, Uherský Brod, Moravia, Imperiul Habsburgic, azi în Cehia - 15 noiembrie 1670, Amsterdam, Țările de Jos) filosof, gramatician și pedagog ceh. Membru al sectei Frații Moravi, Comenius s-a ocupat întreaga viață de perfecționarea metodelor pedagogice. Opera sa îl face să fie considerat, în momentul de față, părintele educației moderne.

Magyar7 Română28
Ce să fie un ignorant frumos, dacă nu un papagal înfrumusețat de pene?
A citi și a nu înțelege e același lucru cu a nu citi deloc.
Mintea luminează calea voinței, iar voința comandă faptelor.
Acela care știe puțin tot puțin îi poate învăța și pe alții.
Temeinic și solid în om e doar ceea ce a fost absorbit de firea lui în primii ani de viață.
Consideră tristă ziua sau ora în care nu ai asimilat nimic nou și nu ai adăugat nimic educației tale.
E o fericire acea șoală care te învață să studiezi și să faci binele cu sârguință, mai sârguincios - mai bine, foarte sârguincios - cel mai bine.
E complet smintit cel care consideră necesar să-i învețe pe copii nu în măsura în care aceștia pot asimila, ci în aceea pe care o dorește el însuși.
Trebuie ca permanent să fie împrospătată memoria tinerilor cu regula de aur: nimic inutil! Pentru ca în toate să se poată feri de exces și repulsie.
Trebuie să ne preocupe cât mai mult ca arta de a însufla morala să fie livrată cum se cuvine în școală, pentru ca școlile să devină, așa cum sunt numite, „ateliere de oameni”.
Antidotul ignoranței este educația cu care trebuie să fie hrănite în școli sufletele oamenilor tineri.
Sub numele de morală noi înțelegem nu numai buna-cuviință exterioară, dar și întregul fundament lăuntric al pornirilor.
Educația trebuie să fie adevărată, completă, limpede și temeinică.
Nimic prefăcut nu poate fi de durată.
Nu e nimic mai greu ca reeducarea unui om prost educat.
Nu alerga după laude ci străduiește-te din toate puterile să acționezi lăudabil.
Temeiul unei activităti este o distribuire înțeleaptă a timpului.
E ușor să-i urmezi corect pe cei care merg fără greș înaintea ta.
Acela care, fiind matur, e capabil să se exprime doar prin cuvinte, nu și prin fapte, nu e îndreptățit să se numească om.
Cărțile sunt un instrument de răspândire a înțelepciunii.
Studierea înțelepciunii ne înalță, ne face puternici și generoși.
Extrasele din clasici sunt de un mare folos și mereu se întâlnește câte ceva care se întipărește adânc în minte și trece apoi în carne și-n sânge.
E cunoscuă o particularitate a oamenilor: înainte să fie făcută o descoperire oarecare, se întreabă cum se poate face așa ceva, iar după, cum de nu sau descoperit așa ceva mai devreme?
Există copii cu o minte ascutită și curioasă, dar sălbatici și încăpățânați. Acestia sunt adesea urâți în școli și considerați aproape întotdeauna lipsiți de orice speranță, dar aceștia devin de obicei oameni remarcabili, dacă sunt educați în felul cuvenit.
Copiii fac orice cu plăcere. Acest lucru e foarte util, și nu numai că nu trebuie să-i împiedicăm, dar trebuie să luăm măsuri ca ei să aibă mereu ceva de făcut.
Și copacul are nevoie de aerisire frecventă cu ajutorul vântului, ploii, frigului, altfel se înmoaie și se usucă. La fel și corpului omenesc îi sunt în general necesare mișcarea în forță, activitatea și exercițiile serioase.
Fără exemple nu poți învăța nimic.
Să fie o lege pentru totdeauna: învață și predă prin exemple, sfaturi și aplicații practice.