Albert Einstein

(14 martie 1879, Ulm, Imperiul German – 18 aprilie 1955, Princeton, New Jersey, New Jersey, SUA) fizician teoretician evreu, profesor universitar la Berlin și Princeton. Este autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii; câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică în 1921.

English1 Magyar142 Română48
Trebuie să ne ferim să băgăm în cap tineretului ideea că succesul este rostul vieții, fiindcă un om care are succes primește de obicei de la semenii săi o parte mai mare decât cea corespunzătoare serviciilor pe care a putut el să le aducă. Valoarea unui om rezidă în ceea ce dă el și nu în ceea ce este el capabil să primească.
Dorința de a fi remarcat și apreciat este motiv sănătos (emulație), dar dorința de a fi recunoscut ca cel mai bun, cel mai puternic, mai inteligent dintre semenii tăi, duce ușor la o mulțumire sufletească excesiv de egoistă, care poate aduce prejudicii atât individului cât și comunității.
Niciodată nu mă gândesc la viitor. El vine destul de repede.
Omul începe să trăiască doar atunci când reușește să se depășească pe sine.
Omul poate găsi sensul vieții, indiferent cât de scurtă și periculoasă ar fi aceasta, doar dedicându-se societății.
Omul este o parte dintr-un întreg, o parte limitată în timp și spațiu, din întregul pe care îl numim Univers. El se simte pe sine, împreună cu gândurile sale și sentimentele sale, ca ceva separat de întreaga lume, fapt care reprezintă o iluzie, o minciună optică. Această iluzie a devenit pentru noi o închisoare, limitându-ne la lumea dorințelor proprii și la atașamentul față de un cerc strâmt de oameni dragi nouă. Sarcina noastră este să ne eliberăm din această închisoare, extinzându-ne domeniul spre orice ființă vie, până la întreaga lume, în toată splendoarea sa. Nimeni nu este capabil să ducă o astfel de sarcină până la capăt, însă însăși încercările de a atinge acest scop fac parte din eliberarea și fundamentarea încrederii interioare.
Doar cei care întreprind tentative absurde pot obține imposibilul.
Există o oportunitate uimitoare de a ne însuși matematica, fără să înțelegem esența ei.
Forța spiritului nu poate înlocui finețea degetelor.
Secretul creativității stă în capacitatea de a-ți ascunde sursele.
Cel mai dificil și de neînțeles lucru din lume este impozitul pe venit.
Cel mai de neconceput lucru din lume este că lumea poate fi înțeleasă.
De când s-au apucat matematicienii de teoria relativității, eu unul n-o mai înțeleg.
Realitatea este în mare măsură o iluzie, deși foarte insistentă.
O profesie practică este, în general, o salvare pentru oameni ca mine: cariera academică obligă un tânăr să ofere o producție științifică neîncetată și doar naturile puternice pot să se opună tentației de a face o analiză superficială.
În fața lui Dumnezeu toți suntem la fel de înțelepți; sau la fel de proști.
Nu aș recomanda să formați o echipă de inventatori, pentru că este dificil să identifici un inventator adevărat; consider că dintr-o astfel de încercare poate rezulta o societate de trântori care fug de muncă.
Nu tot ce este de valoare poate fi apreciat, și nu tot ce este apreciat are valoare.
Nicio problemă nu poate fi rezolvată la același nivel la care aceasta a luat ființă.
Teoria nu poate fi demonstrată prin experimente, oricât de multe ar fi acestea; însă este suficient un singur experiment pentru ca aceasta să fie infirmată.
Nu există nicio îndoială că în mecanica cuantică există un sâmbure important de adevăr... Deși eu nu cred că mecanica cuantică este punctul de plecare pentru găsirea bazei [teoretice viitoare], la fel cum nu este posibil ca pornind de la termodinamică... să ajungi la elementele de bază ale mecanicii.
Nu diviniza intelectul. El are mușchi puternici, dar nu și chip.
Dificultățile noastre matematice nu-l deranjează pe Dumnezeu. El integrează empiric.
Matematica este cea mai desăvârșită modalitate de a te duce singur de nas.
Matematicianul este capabil de câte ceva, însă, nu de ceea ce se dorește să se obțină de la el la un moment dat.
Nu dorim doar să aflăm cum este orânduită natura (și cum apar fenomenele naturale), ci, pentru a ne atinge scopul, probabil, utopic și îndrăneț în aparență trebuie să aflăm de ce natura este tocmai așa, și nu altfel. În acest lucru oamenii de știință își găsesc cea mai mare satisfacție.
Bunul simț este o colecție de prejudecăți dobândite până la vârsta de optsprezece ani.
Uneori plătim mai mult pentru ceea ce primim gratis.
Legile matematice care au ceva legătură cu lumea reală nu sunt de încredere; iar legile matematice de încredere nu au nicio legătură cu lumea reală.
Niciun scop nu poate fi într-atât de mare încât să justifice mijloace nevrednice depuse pentru realizarea lui.