Albert Einstein

(14 martie 1879, Ulm, Imperiul German – 18 aprilie 1955, Princeton, New Jersey, New Jersey, SUA) fizician teoretician evreu, profesor universitar la Berlin și Princeton. Este autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii; câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică în 1921.

English1 Magyar142 Română48
Viața fiecărui om în parte are sens numai dacă aceasta îl ajută să facă viata altor oameni mai frumoasă și mai bună. Viața este sacră, adică, o valoare supremă căreia îi sunt supuse toate celelalte valori.
Singurul lucru care mă deranjează în studiu este educația mea.
Există doar două lucruri infinite: Universul și prostia. Deși, cu privire la Univers nu sunt prea sigur.
Dacă m-am dedicat științei, ghidându-mă nu numai după motive pur externe, cum ar fi câștigarea banilor sau satisfacerea propriei ambiții, și nu pentru că (cel puțin, nu numai din acest motiv) aș considera-o un fel de sport, o gimnastică a minții, care îmi oferă plăcere, atunci o întrebare trebuie să mă reprezinte ca susținător al interesului arzător al științei: ce scop trebuie și oare să-mi așeze dinainte știința căreia m-am devotat? Cât sunt de adevărate rezultatele sale de azi? Ce este în ele atât de semnificativ și ce depinde de dezvoltarea ei întâmplătoare?
Dacă teoria relativității este confirmată, atunci germanul va spune: eu sunt german, iar francezul: eu sunt cetățean al lumii; dacă, însă, teoria îmi va fi respinsă, francezii mă vor declara german, iar germanii, evreu.
Dacă nu vei păcătui împotriva rațiunii, nu se poate, în general, să ajungi la ceva.
Pentru noi, fizicienii convinși, distincția între trecut, prezent și viitor nu este mai mult decât o iluzie, deși se manifestă foarte obsedant.
Gravitația nu poate fi responsabilă pentru acei pe care iubirea îi doboară la pământ.
Dumnezeu nu se joacă în zaruri.
Cel mai important lucru în viața omului este ce gândește și cum gândește acesta, și nu ce face sau simte.
Toți cunosc încă din copilărie că una sau alta sunt imposibile. Întotdeauna, însă, se găsește câte un ignorant care nu știe acest lucru. Tocmai acesta și face câte o descoperire.
În știință, toate ideile s-au născut dintr-un conflict dramatic între realitate și încercările noastre de a o înțelege.
Totul trebuie să fie descris cât mai simplu posibil, dar nu mai simplu decât e posibil.
Imaginația este mai importantă decât cunoștințele.
În fizică, s-a întâmplat deseori ca succesul substanțial să fie obținut prin expunerea unei analogii între evenimente ce nu aveau nicio legătură între ele.
Telegraful fără fir poate fi înțeles ușor. Un telegraf obișnuit este asemenea unei pisici foarte lungi: o trageți de coadă la New-York și ea miaună în Los-Angeles. Telegraful fără fir este același lucru, însă fără pisică.
Este o mare greșeală să crezi că sentimentul datoriei și constrângerea pot contribui la aflarea bucuriei de a privi și de a căuta.
Dumnezeu este o vertebrată gazoasă.