Stendhal

Marie-Henri Beyle (Grenoble, 1783. január 23. – Párizs, 1842. március 23.) 19. századi francia író, egyike a realizmus első képviselőinek.

Magyar72 Română73
Milyen boldogan dől le a turista a hegytetőn, ahová keserves kapaszkodásokkal jutott fel. De boldog lenne-e, ha mindörökre ott kellene pihennie?
Stendhal
A nő ereje csak akkora, amekkora boldogtalansággal szerelmesét büntetheti.
Stendhal
A boldogságot fokozni erényes cselekedet; a rosszat szaporítani bűn.
Stendhal
A magányban mindenre szert tehetünk, csak jellemre nem.
Stendhal
A szépség csak a boldogság ígérete.
Stendhal
A meghittség pillanata hasonlít azokhoz a szép májusi napokhoz, melyek oly kockázatosak a szép virágokra, - olyan pillanat, mely végzetessé válhat és egy másodperc alatt lefagyaszthatja a legszebb reményeket.
Stendhal
A boldogság csak a forrása tekintetében egységes, de egyébként sohasem egyforma. Minden napnak megvan a maga külön virágja.
Stendhal
A nők hűsége oly házasságban, melyből hiányzik a szerelem, jóformán természetellenes.
Stendhal
Íme, ilyen őrült a szerelem! A tökéletesség, melyet az ember lát, másnak nem az.
Stendhal
A szerelemben hiúságunk megveti a nagyon is könnyű győzelmet; az ember nem olyan, hogy bármely téren is nagyon nagy értéket tulajdonítson annak, amit felkínálnak neki.
Stendhal
Az első ifjúság idején a szerelem olyan, mint a hatalmas folyam, mely mindent magával ragad, és amelynek nem lehet ellenállani. Huszonnyolc éves korban azonban a gyöngéd lélek már ismeri magát; tudja, hogy ha még van számára boldogság az életben, azt csak a szerelem adhatja meg.
Stendhal
Ha keressük az okát annak, ami történik, rájövünk arra, ami történni fog.
Stendhal