Heinrich Heine

Christian Johann Heinrich Heine (numele la naștere Harry Heine), (13 decembrie 1797, Düsseldorf, Sfântul Imperiu Roman – 17 februarie 1856, Paris, Al Doilea Imperiu Francez) poet și prozator german.

English1 Magyar30 Română234
Cel ce se află la înălțime trebuie să se supună împrejurărilor, la fel morișca de vânt aflată pe turn.
Ce ce-l vede pe Dumnezeul său suferind, trece mai ugor peste suferințele proprii.
Numai un geniu găsește un cuvânt nou pentru o idee nouă.
Doar o tristețe familială varsă lacrimi și toată lumea, în esență, se plânge pe ea însăși.
Numai gratiile separă umorul de casa de nebuni.
Poezia trecutului este mai ușor de înțeles.
Doar un mare poet poate înțelege poezia timpului său.
E bine la noi, la germani; nimeni nu este într-atât de nebun, încât să nu găsească pe unul și mai nebun, care să-l înțeleagă.
Acum nu se construiesc catedrale gotice. În vremurile de demult, oamenii aveau convingeri; la noi, contemporanii, există doar opinii, însă opinia este prea puțin pentru a ridica un templu gotic.
Cei care aici, pe pământ, și-au băut paharul cu bucurie, vor pltăti acolo sus cu o mahmureală.
Acolo unde se termină sănătatea, acolo unde se termină banii, acolo se termină gândirea ratională a omului, acolo mereu începe creștinismul.
Talmudul este catolicismul evreiesc.
Talentul îl ghicim după o singură manifestare, dar pentru a ghici caracterul e nevoie de o perioadă lungă de timp și de comunicare constantă.
Un asemenea rol joacă numele maestrului în artă. Dacă prințul poartă un inel cu piatră de Boemia, toți îl iau drept diamant, iar dacă cerșetorul poartă un inel cu diamant, toți ar fi siguri că e pur și simplu o sticlă.
Esența muzicii este o revelație despre care nu poate fi dat niciun fel de raport, iar critica autentică a muzicii este o știință bazată pe revelație.
În toate timpurile, ticăloșii au încercat să mascheze faptele lor infame în spatele devotamentului față de religie, moralitate și patriotism.
Ciudat lucru mai e și patriotismul, adevărata dragoste pentru patrie! E posibil să-ți iubești patria, să o iubești optzeci de ani și să nu realizezi acest lucru; dar pentru asta trebuie să rămâi acasă. Dragostea față de patria germană începe doar la frontieră.
Suferința morală e mai ușor de îndurat decât cea fizică și dacă, de exemplu, mi s-ar oferi posibitatea de a alege între o conștiință bolnavă și un dinte bolnav, aș alege-o pe prima.
Perfecțiunea lumii este întotdeauna pe măsura perfecțiunii spiritului care o contemplă. Omul bun își găsește și pe pământ propriul său paradis, iar cel rău simte deja aici iadul propriu.
Câinele cu botniță latră pe la spate.
Râsul e la fel de molipsitor ca și căscatul.
Vizita întâmplătoare la spitalul de boli mintale arată că credința nu dovedește nimic.
Slugile fără stăpân nu devin oameni liberi numai din acest motiv - slugărnicia e în sufletul lor.
Șarlatanul orb vinde la piață apă care ocroteste vederea. El nu a crezut în ea și a orbit.
Atât de multi au început cu intenția de a discredita biserica, de a se ridica împotriva ei, și brusc și-au schimbat punctele de vedere, au căzut în genunchi și s-au închinat. Cu mulți s-a întamplat la fel ca și cu Balaam, fiul lui Beor, care a pornit la drum pentru a blestema Israelul și, în ciuda intențiilor sale, a fost binecuvântat. De ce? Că doar nu a auzit nimic mai mult decât o voce de măgar.
Seriozitatea se manifesă cu o forță mai mare dacă este precedată de o glumă.
Certificatul de botez servește drept bilet de intrare în cultura europeană.
Cel mai eficient antidot împotriva femeilor sunt tot femeile; ce-i drept, acest lucru înseamnă, să-l izgonești pe Satan cu ajutorul lui Belzebut, ba pe deasupra, un astfel de leac e adesea mai fatal decât boală însăși.
Din momentul în care religia începe să apeleze la ajutorul filozofiei, moartea ei este iminentă. Religia la fel ca orice absolutism, nu ar trebui să se justifice.
De când a fost abandonat obiceiul de a purta o sabie la șold, e absolut: necesar să ai un spirit ascuțit.