Heinrich Heine

Christian Johann Heinrich Heine (numele la naștere Harry Heine), (13 decembrie 1797, Düsseldorf, Sfântul Imperiu Roman – 17 februarie 1856, Paris, Al Doilea Imperiu Francez) poet și prozator german.

English1 Magyar30 Română234
Rousseau e o stea ce privește de la înălțime; el îi iubește pe oameni de sus.
Rușii, datorită dimensiunii țării lor, sunt liberi de limitele naționalismului păgân, sunt cosmopoliți sau, cel puțin, a șasea parte e cosmopolită, întrucât Rusia ocupă aproape a șasea parte din lumea populată.
Am destulă credință în mine. Acum cred în ceea ce este mai important scris în Biblie, cred că Avraam l-a născut pe Isaac, Isaac - pe Iacov și Iacov pe - Iuda, precum și în faptul că cel din urmă a cunoscut-o la drumul mare de nora sa, Tamara. Cred, de asemenea, că Lot a băut prea mult cu fiicele sale. Cred că soția lui Potiphar a ținut în mainile sale hainele preabunului Iosif. Cred că ambii vârstnici, care au surprins-o pe Susanna în timpul scăldatului, erau foarte bătrâni. Mai cred că Iacov l-a mințit mai întai pe fratele său, iar apoi pe socru, că regete David i-a dat lui Uriah o poziție bună în armată, că Solomon a avut o mie de soții, iar apoi a început să se plângă că totul este deșertăciune.
Rar putem vedea crăpătura unui clopot, însă se simte după sunet.
Trecutul este patria sufletului omenesc uneori suntem posedați de dorul sentimentelor pe care le-am încercat odinioară. Până și de nostalgia după o durere anterioară.
Este uimitor cum într-un cap atât de mic încape atâta ignoranță.
Traducerea în proză a poeziei e ca o sperietoare în lumina lunii.
Să treacă de partea lui Hristos e o sarcină prea dificilă pentru un evreu: va putea el vreodată să creadă în divinitatea unui alt evreu?
Frumusețea primăverii se cunoaște încă din iarnă, când, șezând lângă sobă, scrii cele mai bune cântece închinate lunii mai.
Odinioară, numai un evreu strălucit putea răzbate în parlament; dar dacă a răzbătut o asemenea mediocritate ca Fould, înseamnă că nu mai există diferențe între evrei și neevrei.
Dramaturgul este slăvit pentru că stoarce lacrimile spectatorilor; acest talent îl împarte cu ceapa.
Poetul este un creator în mic, asemenea lui Dumnezeu, pentru că și el creează personajele după chipul și asemănarea sa.
Poezia a creat mai mulți martiri decât religia. Istoria literaturii oricărui popor și a oricărei epoci e un veritabil martirolog.
După obținerea succeselor colosale în domeniul științelor naturale, miracolele încetează. Asta e fie din cauza că pe Domnul Dumnezeu îl supără fizicienii care îi urmăresc orice mișcare, fie că nu-l atrage concurența cu Don Bosco - și nici măcar acum, când religia e supusă pericolului, nu a binevoit să o sprijine printr-un miracol.
Portretul autorului, care premerge operelor sale, îmi amintește fără voie de Genova, unde, în fața spitalului pentru bolnavii mintal, se află o statuie a întemeietorului acestui spital.
Polonia este situată între Rusia și Franța.
Polemica a contribuit la elaborarea dogmelor.
Pe femeile poloneze le numesc îngeri pe pământ, întrucat pe îngerii înșiși îi numesc poloneze ale cerului.
Când citim despre revoluții în cărți, totul pare foarte frumos ca aspect: peisajele, gravate cu multă măiestrie pe pergament alb, sunt atât de curate, atât de prietenoase, dar atunci când le analizezi în natură, ele pot câștiga prin grandoarea lor, dar, detaliile sunt foarte murdare, e un spectacol dezgustător; o grămadă de gunoi gravat pe cupru nu are miros, iar ochiul nu reacționează la mlaștina gravată în metal.
Cele mai târzii lucrări ale unui poet adevărat nu sunt nici pe departe mai semnificative decât primele; nu, primul copil nu-i mai rău decât al doilea, ci, pur și simplu, a doua naștere e mai ușoară.
Înainte de moarte: Dumnezeu o să mă ierte, fiindcă asta e meseria lui.
Traducătorul în relație cu autorul e la fel ca maimuța în relație cu omul.
Primul care a comparat femeia cu floarea a fost un mare poet, însă cel de-al doilea a fost un imbecil.
Prima virtute a germanilor e bine cunoscuta loialitate, puțin stângace, însă înduioșător de generoasa loialitate. Germanul se bate chiar și pentru cauza cea mai nedreaptă, o dată ce a primit un avans sau, fiind în stare de ebrietate, a promis sprijinul său.
De aroganța bogăției nimic nu vă poate proteja - cu excepția morții și a satirei.
Ca să faci vorbe de duh și ca să împrumuti bani, trebuie să fii rapid.
Feriți-vă să încurajați botezul la evrei. Acesta nu este altceva decât apă care se usucă ușor. Dimpotrivă, încurajați tăierea împrejur - aceasta e o credință, pătrunsă în carne, dar care însă nu mai poate pătrunde în spirit.
Cel care a insultat nu iartă niciodată. Numai cel insultat poate ierta.
Și opium este o religie. Între opium și religie există o rudenie mult mai mare decât își pot imagina oamenii.
Ea arată că venus din Milo: foarte bătrână, fără dinți și palidă.