Lev Tolstoi

Contele Lev Nikolaevici Tolstoi (9 septembrie 1828, Iasnaia Poliana, Gubernia Tula, Imperiul Rus – 20 noiembrie 1910, Astapovo, Regiunea Lipețk, Rusia) scriitor rus, considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

English48 Magyar232 Română1353
A iubi înseamnă să trăiești viața aceluia pe care-l iubești.
Ideile concise sunt bune prin aceea că îl fac pe cititorul serios să gândească singur
Rădăcina faptelor rele se află în gândurile rele.
Orice ai spune, limba maternă va rămane întotdeauna maternă. Când dorești să vorbești de la om la om, nu-ți vine în minte niciun cuvânt franțuzesc, dar dacă vrei să strălucești e o cu totul altă treabă.
Oricât ar părea de ciudat, cele mai solide și cele mai ferme convingeri sunt cele mai superficiale. Credințele cele profunde sunt întotdeauna mobile.
Să ai un țel pentru toată viața, un țel pentru o vreme anume, un țel pentru un an, pentru o lună, pentru o săptămână, pentru o zi și pentru o oră, ba chiar pentru o clipă, jertfind țelurile mici în numele celor mari.
Dintre toate pasiunile, cea mai puternică, rea și îndărătnică este cea sexuală, iubirea carnală, și de aceea, dacă se vor nimici toate pasiunile, și ultima, cea mai puternică dintre ele, iubirea corporală, atunci se va îndeplini profeția: oamenii se vor uni, țelul omenirii va fi realizat, iar aceasta nu avea mai niciun motiv să trăiască.
Cunoașterea se numește cunoaștere doar atunci când ai obținut-o mulțumită eforturilor propriei gândiri, și nu mulțumită memoriei.
Cunoașterea fără o temelie morală nu înseamnă nimic.
Femeile, mai ales acelea care îi cunosc pe bărbați, știu foarte bine că discuțiile pe teme mărețe sunt doar discuții, iar bărbatului îi trebuie doar trupul și tot ceea ce îl pune în cea mai înșelătoare, dar și atractivă, lumină; și ele așa și procedează.
Trebuie să te căsătorești așa precum murim, adică doar atunci când altfel nu mai e posibil.
Dacă oamenii te deranjează, înseamnă că nu ai de ce să trăiești. Să pleci departe de oameni se cheamă sinucidere.
Dacă un sălbatic a încetat să mai creadă în Dumnezeul său de lemn, asta nu înseamnă că nu există Dumnezeu, ci doar că Dumnezeu nu e din lemn.
Binele pe care îl faci din inimă, ți-l faci întotdeauna ție.
Pentru a-ți fi mai ușor să trăiești cu o altă persoană, gândește-te la ce te unește cu acea persoană și nu la ce te desparte de ea.
Pentru a înțelege gândurile altora nu e necesar să ai gânduri proprii.
Oamenii nu trebuie să se mâhnească niciodată în două situații: în privința în care pot fi de ajutor și în privința în care nu pot fi de ajutor.
Mersul omenirii către bine nu e realizat de călăi, ci de martiri.
Principala calitate în orice artă e simțul măsurii.
Obstacolul major în cunoașterea adevărului nu e minciuna, ci simulacrul adevărului.
Orice gând exprimat deschis, oricât ar fi de mincinos, orice fantezie transmisă limpede, oricât ar fi de absurdă, nu pot să nu găsească înțelegere în orice suflet.
Întotdeauna ni se pare că suntem iubiți pentru că suntem buni. Și nu ne dăm seama că suntem iubiți fiindcă buni sunt aceia care ne iubesc.
Toate familiile fericite seamănă între ele, orice familie nefericită e nefericită în felul ei.
Toți oamenii din lume au același drept de a se folosi de bunurile naturale ale lumii și drepturi egale în a se respecta unii pe alții.
Toate ideile care duc spre consecințe enorme sunt întotdeauna simple.
Să urăști viața e posibil doar ca urmare a apatiei și lenei.
Autoritatea unei persoane asupra alteia îl distruge mai întâi de toate pe cel autoritar.
Omul poartă în el nevoia de a fi fericit; se pare că acesta e un lucru legal.
Când ești indecis, acționează rapid și încearcă să faci primul pas, ba chiar unul în plus.
În vorbirea populară există și funcționează mereu legile nașterii limbii.