Lev Tolstoi

Contele Lev Nikolaevici Tolstoi (9 septembrie 1828, Iasnaia Poliana, Gubernia Tula, Imperiul Rus – 20 noiembrie 1910, Astapovo, Regiunea Lipețk, Rusia) scriitor rus, considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

English48 Magyar232 Română1353
Mă îngrozește starea sufletească a omului care ucide, ispita spirituală de a ucide.
Ideal e să iubești animalele. Oamenii au multe obiceiuri rele pe care animalele nu le au, în schimb oamenii au și acel lucru care îi așează mai presus de animale: idealuri spirituale nemărginite.
Ziarele sunt nocive, te distrag de la lecturile serioase. Tipăresc ce n-ai nevoie să afli, tot felul de fapte rele, iar cel care citește gândește despre sine: „Iată ce bun sunt eu!“
Pentru mine, astronomia e o ocupape deșarta, înseamnă să te ocupi de fleacuri. Schopenhauer a arătat că lumea exterioară e numai o formă a închipuirii noastre... În ziua de azi, orice om cu educație știe că spațiul și timpul nu exista. Lumea exista, dar nu putem ști cum a luat ființă. Povestea lui Moise despre facerea lumii e de preferat teoriei darwiniste a evoluției. Urmând această cale, nu pot ajunge la nici o concluzie, prin urmare calea e falsă.
Dacă Hristos și-ar face acum apariția, i s-ar cere un autograf și nimic mai mult.
Când te ocupi de ce e infinit mare sau infinit mic, nu ajungi la nici un rezultat.
Nu știu ce vor citi nepoții mei. Noi aveam anumiți clasici. Nu demult a venit un domn și m-a întrebat ce părere am despre Knut Hamsun. Nu l-am citit, nu știu. Acum sunt milioane de asemenea scriitori și un ocean de specialiști în politică.
La Rochefoucauld spunea că rareori se întâlnește o femeie care să nu aibă amanți și încă și mai rar una care să aibă doar un amant.
[Despre Gandhi.] La el totul e minunat, inclusiv patriotismul indian, care strică tot.
Cenzura blocheaza temporar, și temporar își atinge scopul, cei care sunt la putere au nevoie de asta.
Cea mai obișnuită metodă a dușmanilor adevărului: dacă cineva spune ceva pe de lături, se prefac că numai asta a spus și-l contrazic.
[Despre sfințirea expoziției de produse din carne.] Unde te uiți, orice-ar fi, fără o slujba nu se poate.
Poporul crede că a muri este o treaba pe care trebuie s-o duci la bun sfârșit.
Dacă aș fi tânăr, m-aș duce în China. Cel mai conservator popor. Peste opt ani se va introduce și la ei constituția.
Când vezi totul limpede, atunci îți dorești mai tare să mori. Când îmbătrânești, vezi limpede că scopul vieții nu e în nici un caz o consecința, nu e un rezultat... Să muncești în numele scopului îți aduce o serie de dezamăgiri. Dar inerția acestei mișcări face să fie greu să te oprești.
[Despre omenire.] Idealul este „un singur pastor, o singură turmă“. Distrugerea îngrădirilor naționale. (5 aprilie)
Comunitatea leagă... Comunitatea e separarea ta de ceilalți. Este egoism colectiv, iar noi avem nevoie de o atitudine identică față de toți.
Mă consolează faptul că nu mă gândesc absolut deloc la timp, la ce va fi, că nu voi vedea consecințele revoluției și nu mă străduiesc să le aflu. Vor fi enorme.
Oricât ar fi de mic obolul meu, trebuie să-l dau. Unealta e mică, dar trebuie să lucreze.
Pentru omul religios există fapte imposibile, pentru cel nereligios nu există nimic imposibil de făcut.
Înțelepciunea înseamnă să știi unde să te oprești, să știi ce e permis și ce e interzis.
Cel mai important lucru e să-ți dezvolți conștiința. Sporindu-ți conștiința, acționezi prin tine asupra altora.
Ca să trăim bine trebuie să avem în minte moartea, să ne gândim la viața fără să uităm de moarte.
Trebuie să crești încet, la fel cum cresc copacii.
M-am gândit și le-am scris poeților că în poezii ideea trebuie să fie nouă și să se exprime în modul cel mai limpede și frumos.
Merejkovski si Berdiaev sunt oameni de nimic. Nu-i condamn, dar am înteles că au o importanță mai mică decât cea pe care le-o atribuiam.
Poporul rus are ceva de turma, îl urmează pe cel cu idei. Ceilalți doar se alătură, vor să facă ceva, dar ei înșiși nu gândesc.
Celebritatea mea mă face să înțeleg că nimic nu se petrece degeaba. Fiecare faptă are inevitabil consecințe. Văd asta. Uitasem de faptele mele anterioare, iar ele continuă să aibă urmări. Când vezi asta, îți dai seama ce importanță e fiecare fapta, fiecare vorba.
Cred că prin vardist nu se obține nimic bun, doar rău. Această educație superficială nu înseamnă nimic dacă se întrebuințează violența... Există un mijloc de a educa, prin religie. În Shanghai, în jumatatea chineza a orașului, nu exista nici un vardist și nu sunt infracțiuni, iar în jumătatea europeană e plin de vardiști și sunt o mulțime de infracțiuni…
Există trei feluri de oameni: hofii, muncitorii și cerșetorii. Hopi și cersetorii nu se bazează pe ei înșiși, iar, pentru că ei se aleg cu mult, muncitorilor le rămâne prea puțin.