Baltasar Gracián

Baltasar Gracián y Morales (8 ianuarie 1601, Belmonte de Gracián, Aragon, Spania – 6 decembrie 1658, Tarazona, Aragon, Spania) călugăr iezuit, erudit, gânditor stoic, moralist și prozator spaniol din perioada epocii de aur a barocului.

English67 Magyar88 Română157
Nu îmbrățișa partea rea a unei cauze pentru că adversarul a apucat-o pe cea bună, căci astfel intri în arenă mai dinainte bătut și vei ieși din ea cu rușine. Cu arme proaste nu se poate lupta bine.
Poartă-te așa ca și cum ai fi privit de toată lumea.
Gândește ca cei puțini și vorbește ca cei mulți.
Înțeleptul trăiește cum poate, dacă nu poate cum vrea. Ia drept bun ce i-a hărăzit soarta, nu ce i-a refuzat.
O glumă îngăduită este plăcută și depinde de capacitatea fiecăruia de a o recepta. Cine își iese din fire din pricina ironiei, dă motive să fie din nou ironizat.
E nevoie de binefaceri pentru a câștiga bunăvoința cuiva: fă bine în dreapta și în stânga, nu te zgârci cu vorbele bune și, mai ales, cu faptele bune - iubește ca să fii iubit.
Ce a trecut e mai plăcut; ce e departe, trezește dorința.
Simplitatea exagerată în conduită aduce a vulgaritate.
Omul care știe să aștepte. El trebuie să fie înzestrat cu mult curaj și cu multă răbdare. Nu te grăbi niciodată și nu te înfierbânta. Învată să te domini, fiindcă așa îi vei domina și pe alții. Într-o situație prielnică se ajunge cu foarte multă răbdare.
Omul de succes. Cine intră în palatul Fortunei prin porțile bucuriei, iese prin porțile mâhnirii - și invers. De aceea, gândește-te la cum se termină un lucru, cum să ieși fericit, nu cum să intri frumos.
Omul vorbei și omul faptei. A-i deosebi e la fel de important cu a ști cine îți este prieten cu adevărat și cine te place din pricina poziției tale. E rău când omul se descurcă la treabă, dar stă prost cu vorbitul; dar e și mai rău când se descurcă la vorbit, iar la treabă nu face mare lucru.
Cei mai teribili dușmani sunt foștii prieteni: ei lovesc în locurile slabe, numai de ei știute, lovesc acolo unde doare mai tare.
Vrei să fii respectat - nu începe cu jigniri.
Ceva bun e bun de două ori, dacă nu e de durată.
Lăudat fie cel cu o minte pătrunzătoare. Întotdeauna, capacitatea de a gândi a fost prețuită cu asupra de măsură; acum însă, acest lucru e puțin - mai trebuie să descoperi și înșelăciunea. Nu se poate numi rațional un om lipsit de pătrundere.
Învață să descifrezi expresia feței, să citești sufletul după semne exterioare. Fă diferența: cine râde întotdeauna din prostie; cine nu râde niciodată din răutate.
A evita. Metoda oamenilor înțelepți. Cu o glumă elegantă, ei se fac scăpați din cel mai încâlcit labirint. Ei știu să iasă zâmbind, întregi și nevătămați, din cea mai violentă ceartă.
Fă-ți un plan, dar nu exagera în utilizarea lui. Nu-l etala în fața tuturor și, cu atât mai mult, nu permite să fie ghicit; se cuvine ca planul să fie ținut în secret, fiindcă el trezește bănuieli, mai ales un plan rafinat este privit cu dușmănie.
Să știi să ceri. Pentru unii, nu există nimic mai greu, pentru alții, nimic mai ușor. Sunt oameni care nu știu să refuze; de aceștia e stânjenitor să te și apropii.
Temperează-ți antipatia. Ne lăsăm ușor pradă resentimentului, chiar dacă admitem existența unor calități neîndoielnice. Această înclinație naturală vulgară îndrăzndște să se arunce și asupra unor oameni remarcabili. Fie ca rațiunea să o îmblânzească - nu există o rușine mai mare decât antipatia față de cei mai buni; pe cât de lăudabilă este simpatia față de eroi, pe atât de rușinoasă este antipatia față de ei.
Învață să te domini pe sine ca să, nu fii judecat nici în fericire, nici în nefericire, pentru iuțeala de fire, ci să fii lăudat pentru superioritata spiritului.
Dublează-ți sprijinul în viață și-ți dublezi viața. Nu te limita la un singur protector, nu te limita doar la un singur lucru, oricare ar fi acesta chiar dacă va părea neobișnuit să ai mereu câte două surse de câgtig, de compasiune, de satisfacții.
Servilismul e mai periculos decât ura.
Respectă-te, dacă vrei să fii respectat.
Agitația fără sens e întotdeauna insuportabilă, iar când faci treabă e caraghioasă.
Atât de multe trebuie să știi, atât de puțin ne e dat să trăim, iar viața fără cunoaștere nu e viață.
Există o mulțime de oameni care nu-și pierd niciodată mințile, pentru simplu motiv că nu le-au avut niciodată.
Săgeata străpunge trupul, iar vorba urâtă sufletul.
Formează-ți judecata. Aceasta e necesară, mai ales în situațiile importante. Proștii se duc de râpă din pricină că nu gândesc; incapabili fiind să înțeleagă măcar jumătate dintr-un lucru, nefiind în stare să prevadă nici pagubele, nici câștigurile, ei nu pot acționa cum se cuvine; ei dau multă greutate lucrurilor mai puțin importante și puțină greutate celor importante, evaluându-le pe dos. Exista lucruri în interiorul cărora trebuie să pătrunzi și pe care trebuie să le păstrezi în adâncurile minți tale. Înțeleptul își formează o judecată despre orice, dar mai ales despre cele care au un sens adânc și important, fiindcă presupune că, în aceste lucruri se află mai mult decât pare. Și astfel, gândirea merge mai departe decât opinia superficială.
Privește înlăuntru. Multe lucruri nu sunt deloc ceea ce par a fi la început; această neînțelegere a ta, această incapacitate de a trece dincolo de înveliș se transformă în dezamăgire când ajungi să cunoști esența.