Baltasar Gracián

Baltasar Gracián y Morales (8 ianuarie 1601, Belmonte de Gracián, Aragon, Spania – 6 decembrie 1658, Tarazona, Aragon, Spania) călugăr iezuit, erudit, gânditor stoic, moralist și prozator spaniol din perioada epocii de aur a barocului.

English67 Magyar88 Română157
Distanța atenuează defectele care, de aproape, sunt insuportabile.
Unii dintre prieteni sunt buni la distanță iar alții, în apropiere; acela care nu e prea priceput la conversație, e foarte înzestrat pentru corespondență.
Nu comunica veștile neplăcute și, mai mult decât atât, nu le asculta. Nu există un deșert mai dezolant decât o viață fără prieteni; prietenia sporește fericirea și micșorează nefericirea; mângâiere pentru suflet, ea este singurul leac împotriva unei sorți potrivnice.
Nu apa curgătoare se alterează, ci cea stătătoare. Unii nu fac niciun pas dacă nu-i îmboldești; și, uneori, cauza stă nu în prostia minții - mintea le poate fi perspicace - ci în slăbiciunea ei.
Nu face față unui lucru e o nenorocire mai mică decât nehotărârea.
Nu te supraîncărca și cu greutăți, nici cu invidie - îți vei curma viața și-ți vei ucide spiritul. Unii extind aceste reguli și asupra cunoașterii - dar cine nu cunoaște, acela nu trăiește.
Înconjoară-te de cei de la care ai ce învăța. Să-ți fie contactul cu prietenii școală de cunoaștere, iar conversația - învățătură elegantă și plăcută: privește la prieteni ca la niște dascăli și trage foloase din desfătarea oferită de conversație.
Omul e judecat după ce prieteni are.
Niciodată să nu arăți un lucru doar pe jumătate terminat - lasă-i să-l admire când e gata. Începutul e întotdeauna imperfect, iar această imagine imperfectă rămâne în memorie: amintirea lui alterează satisfactia oferită de un lucru terminat.
Niciodată să nu lupți cu cel care nu are nimic de pierdut: e o luptă inegală.
Cine și-a ieșit din fire, acela nu mai răspunde pentru propriile actiuni, pasiunea alungă rațiunea.
Niciodată să nu acționezi sub imperiul pasiunii - vei face totul pe dos.
Nu comunica veștile neplăcute și, mai mult decât atât, nu le asculta.
Fii natural în toate. Naturalețea scoate în evidență calitățile, inspiră vorbirea, însuflețește lucrurile, accentuează tot ce e minunat în om.
Unii apreciază, cărțile după grosime, de parcă ar fi fost scrise pentru exerciții manuale, și nu mentale.
Nu te grăbi să trăiești. Fă-le pe toate la vremea lor - și toate îti vor aduce bucurie. De aceea, viața pentru mulți este prea scurtă: s-au dedat prea devreme bucuriilor, nu s-au desfătat îndeajuns și când au vrut să se întoarcă, ia-le de unde nu-s.
Nu te frământa din pricina nemulțumirii - asta e lipsă de curaj, dar și mulțumirea de sine e lipsă de minte.
Să nu suferi de boala proștilor. Înțelepții, nu de puține ori, suferă din pricina neajunsurilor rațiunii. Proștii, dimpotrivă, suferă, de surplus de judecată.
Nu apa curgătoare se alterează, ci cea stătătoare. Unii nu fac niciun pas dacă nu-i îmboldești; și, uneori, cauza stă nu în prostia minții - mintea le poate fi perspicace -, ci în slăbiciunea ei.
A nu face față unui lucru e o nenorocire mai mică decât nehotărârea.
Nu te lasă pradă schimbărilor de dispoziție. Măreț e acela care nu se află sub dominația capriciilor.
Nu te supraîncărca nici cu greutăți, nici cu invidie - îți vei curma viața și-ți vei ucide spiritul. Unii extind aceste reguli și asupra cunoașterii - dar cine nu cunoaște, acela nu trăiește.
Nu renunța imediat, lasă dezamăgirea să se acumuleze.
Nu-ți începe viața cu ceea ce trebuie să termini. Câte unul se pune pe odihna la începutul drumului, lăsând ce e dificil pentru mai târziu. Nu, mai întâi trebuie făcut ce e important, și apoi, dacă mai rămâne timp, tot ce nu e important.
Nu e cazul să fii mereu spiritual. Înțelepciunea se manifestă în lucruri serioase, ea este mai prețuită decât vorba de duh. Cine e tot timpul spiritual, e gol pe dinăuntru.
Nu trebuie să fii doar porumbel. Combini sfiala porumbelului cu viclenia șarpelui! Omul de treabă e ușor de înșelat: cine nu minte pe nimeni, îi crede pe toți; cine nu înșeală, are încredere în ceilalți. Înșelăciunea face victime nu numai printre proști, dar și printre cinstiți. Două feluri de oameni pot prevedea și zădărnici o înșelăciune: cei înșelati, care au învățat pe propria piele și cei vicleni, care se prefac. Fie ca perspicacitatea să se manifeste la fel de ascuțit și-n bănuială pe cât e viclenia de abilă la intrigi și nu trebuie să fii atât de blând încât să îți împingi aproapele să fie fățarnic. Combinând porumbelul și șarpele, nu te transforma într-un monstru, ci într-un făcător de minuni.
Nu e bine să fii ignorant, dar nu e rău uneori să te prefaci că ești ignorant. Cu prostul, nu are niciun sens să fii înțelept, și nici rațional cu nebunul; vorbește cu fiecare pe limba lui.
Nu minți, dar nici nu spune tot adevărul. Nimic nu necesită o purtare mai prudentă ca adevărul - e ca o hemoragie a inimii însăși.
Nu aștepta până când apa îți ajunge la gât, pleacă mai devreme; preîntâmpină cruzimea loviturilor printr-o judecată matură.
Nu duce nimic până în pragul rupturii - un renume bun are de suferit de pe urma acesteia.