Baltasar Gracián

Baltasar Gracián y Morales (8 ianuarie 1601, Belmonte de Gracián, Aragon, Spania – 6 decembrie 1658, Tarazona, Aragon, Spania) călugăr iezuit, erudit, gânditor stoic, moralist și prozator spaniol din perioada epocii de aur a barocului.

English67 Magyar88 Română157
Dacă vezi ceva rău la oameni, nu te bucura, și, cu atât mai mult, nu comenta. Bârfa e ceva urât. Dacă spui ceva rău, auzi și mai rău.
Un mijloc eficient de a fi amabil - să fii mereu calm.
Prieteni importanți pentru treburi importante... De aceea, e mai important să ai prieteni importanți și să știi să-i păstrezi, decât să ai bani.
E mai important să te pricepi la tipurile oamenilor și la calitățile lor decât la cele ale ierburilor și pietrelor. Aceasta e una dintre cele mai fine arte ale vieții.
La două zeci de ani domină sentimentele, la treizeci, talentul, iar la patruzeci, rațiunea.
Viteza în decizii este urmarea unei fericite vioiciuni naturale. Pentru aceasta, iute și curajoasă, nu există nici dificultăți, nici ezitări. Unii oameni se gândesc mult și, odată ce s-au apucat de treabă, strică tot, alții reușesc în toate fără meditații îndelungate. Există aptitudini de un fel aparte. Care se manifestă cel mai eficient înfruntând greutăți. Unor asemenea ființe uimitoare le reușește totul pe negândite iar după ce meditează îndelung - nu le iese nimic; dacă nu a ieșit din prima, nu mai aștepta niciun folos și nu te baza pe viitor. Lăudați fie cei iuți, fiindcă ei ca printr-o minune, reușesc peste tot - și de gândit o fac repede, și la treabă sunt pricepuți.
Fii iscusit la mânie. Fă astfel ca judecata rece se prevină pornirile grosolane - pentru cel înțelept, nu e greu.