Deepak Chopra

(Újdelhi, Brit India, 1946. október 22.) indiai-amerikai szerző. A New Age mozgalom jelentős alakja, aki az alternatív gyógyászat egyik legismertebb és leggazdagabb alakjának számít. 

English1 Magyar98
A boldogság véletlenül köszönt ránk, gyorsan feltűnő és elillanó érzelmi meglepetésként - mint egy szülinapi meglepetésbuli, ami, ha véget ér, semmilyen maradandó változást nem hagy maga után.
Sem az agyunk, sem a génjeink nem állandósult struktúrák; épp ellenkezőleg, életünk minden pillanatában szakadatlan változáson és fejlődésen mennek keresztül.
Rossz dolgok mindnyájunkkal történnek, de különbözünk azon értékes vonás tekintetében, hogy utólag mennyire vagyunk képesek elfogadni őket.
Valódi éned megismerésében semmi nehézség nincs (...). Amint rábukkansz az ösvényre, az egyik lépést minden küszködés nélkül követi a másik. Csupán szemernyi bizalomra van szükség az induláshoz.
Szeretetem úgy sugárzik, mint egy máglya fénye. Senkire sem irányul, és senkitől sincs megtagadva.
A szüntelen változás világában van valami, ami nem változik.
Az érzelmeknek is megvan a maguk szintje, ahol különbséget tehetünk erőt adó és mérgező érzések, vagy szeretetteljes és kártékony kapcsolatok között.
Valahányszor csapongónak, túlterheltnek vagy stresszesnek érzed magad, netán háttérbe szorulsz, megjelenik a menekülési hajlam. A tagadás a menekülés egyik formája.
Semmi sem intelligensebb, kreatívabb és erőteljesebb gyógyító rendszerünknél - az egyetlen tényezőnél, amelyet következetesen figyelmen kívül hagyunk.
Szívem megbízható útmutatót nyújt, ha bízom benne. Segít nekem az empátia, az együttérzés és a szeretet megtapasztalásában. A szív az érzelmi intelligencia székhelye.
Az ego valójában nagyon is ingatag. Kényszeresen függ a helyesléstől, az ellenőrzéstől és a hatalomtól. Ezekkel a dolgokkal önmagukban nincs is semmi baj. Probléma akkor keletkezik, ha annyira függő helyzetbe kerülsz tőlük, hogy helyeslés, ellenőrzés, biztonság és hatalom nélkül elveszettnek érzed magad.
Mások véleménye erőteljesen befolyásolja a saját kilétünkről alkotott elképzelésünket. Az érme egyik oldala, hogy vágyunk mások helyeslésére, mert az erősíti önképünket. A másik oldala pedig az, hogy rettegünk mások rosszallásától, ugyanis az aláássa a magunkról alkotott képet.
Korábban szerzett sebeink felidézésekor energiáinkat arra irányozzuk, hogy egy múltbéli sérelem többé ne ismétlődhessen meg. Az újabb sérelmek veszélyét azonban sosem leszünk képesek kiküszöbölni pusztán az által, hogy megpróbáljuk ráhúzni a múltat a jelenre.
Az egyszerűségben természetes nagyság rejlik. Erre a tulajdonságra nem tehetsz szert akaratlagosan. A lényed sugározza magából.
Ha nem ragaszkodsz foggal-körömmel az igazadhoz, az korántsem azt jelenti, hogy nincs saját nézőpontod, csupán annyit jelent, hogy nem érzed szükségét a megvédelmezésének. És épp a védekezésmentesség állapotban válunk legyőzhetetlenné, hiszen nem nyújtunk többé támadási felületet.
Hiába hiszed, hogy jogosan ítéltél el másokat, azok az emberek bizony el fognak határolódni tőled. Soha senkit nem tett még boldoggá, ha az igaza bebizonyosodott. Az egyetlen következménye a viszály és a szembenállás, hiszen az igazad bizonygatásával valakiről mindig azt állítod, hogy téved.
Ha nem vállalod a felelősséget, akkor mások kezébe teszed le a sorsod. Ha valaki mást hibáztatsz, akkor az illetőtől várod, hogy megváltozzon (...). Akár egész hátralévő életedben várakozhatsz! Épp elég nehéz saját magadat megváltoztatnod, szabadulj hát meg attól a késztetéstől, hogy másokat megváltoztass.
A konfliktusok azért lángolnak fel, mert képtelenek vagyunk megérteni, hogy ugyanannyi nézőpont létezik, mint ahány ember. Egyéni látásmódunk adomány számunkra.
A jelennek nincs időtartama. Abban a pillanatban, ahogy megpróbálod lemérni a jelen pillanatát, már tova is tűnik. (...) A most szüntelenül megújul, és időtlen, hiszen az idő nem parancsolhat megálljt neki. A most nem öregszik, és nem hal meg.
Meg kell tanulnod különválasztani a pillanatot a helyzettől. A kettő korántsem ugyanaz. A helyzet körülveszi a jelen pillanatát.
A boldogság - legegyszerűbb és egyben legmélyebben gyökerező vágyunk - révén az égvilágon mindent át lehet alakítani, amitől félünk, és amin változtatni szeretnénk.
A másik ember egyetlen durva szava is képes fizikailag rombolni a testet, de egyetlen szerető szó is képes helyreállítani az összhangot.
A siker az életben úgy is megfogalmazható, mint töretlen boldogság és méltó célok kibontakozó megvalósulása. A siker a vágyak erőlködésmentes beteljesítésének képessége.
A világegyetemben nincs olyan adósság, amely törlesztetlen maradna.
Bármi került érintkezésbe az életünkkel egy-egy pillanatban, (bizonyosra vehetjük, hogy) az pontosan az, amire abban a pillanatban az életünkben szükség van. Minden esemény mögött üzenet rejlik.
Minden kapcsolatunk az önmagunkhoz való viszonyunk tükre.
Az élet bármely értéke csak adással szaporodik... aki nem működik közre az értékek megsokszorozásában a továbbadással, az nem méltó sem kapni, sem adni.
A gondoskodás, figyelmesség, rokonszenv, nagyrabecsülés, szeretet a legértékesebb ajándékok, amit csak adhatunk és nem kerülnek pénzbe.
A természet a működésében a legkisebb erőt alkalmazza. A fű nem igyekszik nőni, épp csak nő. A hal nem törekszik úszni, épp csak úszik. A virágok nem akarnak nyílni, egyszerűen kivirulnak. A madarak nem próbálnak repülni, hanem repülnek. Ez a bennük rejlő természet.
Amikor önzésből akar valaki pénzt vagy hatalmat szerezni, a boldogság illúziójának kergetésére pocsékol energiát ahelyett, hogy az élet adott pillanatában élvezné a boldogságot.