Lucius Annaeus Seneca

Édesapjától megkülönböztetendő, ifjabb Senecának (Seneca Minor) is nevezik. (Córdoba, Kr. e. 4 körül – Róma, Kr. u. 65. április 12.) római sztoikus filozófus, drámaíró és államférfi.

English16 Magyar172 Română257
Öleljük hát az öregséget szívünkre és szeressük: tele van gyönyörűséggel, ha élni tudunk vele.
A vallást a közönséges ember igaznak, a bölcs hamisnak, az uralkodó pedig hasznosnak véli.
Az egész munkának felét elvégezte az, aki hozzákezdett.
Nem téboly-e, nem az esztelenség netovábbja-e, hogy sokat kívántok, holott édeskevés fér belétek?
Hasznosabb néhány bölcs tanítást ismerni, amely mindig javadra válhatik, mint sok dolgot tanulni, amely mit sem használ.
A vágyak sohasem mértékletesek annyira, hogy a beteljesüléssel megelégedjenek. Ez csak lépcsőfok szokott lenni a nagytól a legnagyobbhoz.
Veszedelmes az a hatalom, amely csak ártani tud.
A bűnös első és legnagyobb büntetése a bűntudat.
A színlelt tulajdonságok hamar visszavedlenek eredeti mivoltukba, a valódiakat viszont, melyek - hogy úgy mondjam - szilárd talajból sarjadnak, az idő még csak növeli és kivirágoztatja.
Olcsó az éhség, drága a csömör.
Nincs miért félned, hogy kárba vész a fáradságod: magadnak tanultál.
Nem az életnek, hanem az iskolának tanulunk.
Az élet semmit sem ad a halandónak munka nélkül.
Szenvedéseink egyik oka az, hogy mások példája után megyünk, nem értelmünk irányít bennünket, hanem a megszokást követjük.
Bármit akarsz mondani, mielőtt másnak mondanád, előbb mondd magadnak!
Az éjszaka hozza a szorongást, nem semmisíti meg, s csak megváltoztatja gondjainkat. Mert alvás közben az álmatlan órák is éppolyan zavartak, mint a nappal. Az igazi nyugalom a helyes gondolkodásból bomlik ki.
Először élni kell, és azután, de csak azután filozofálni.
A halál törvény, nem büntetés.
Azoknak a legrövidebb és legzaklatottabb az életük, akik a múltról megfeledkeznek, a jelennel nem törődnek, a jövőtől félnek, s midőn eljutnak végórájukhoz, akkor - későn - fogják fel a nyomorultak, hogy oly sokáig voltak elfoglaltak, s eközben nem csináltak semmit.
Az élet, ha hozzáértően használjuk, hosszú.
Nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle.
Az élet nagyon kis dolog, de az élet megvetése hatalmas dolog.
Az élet értéke nem a hosszúságától, hanem attól függ, hogyan használjuk fel (...). Gyakran megtörténik, sőt leggyakrabban az történik, hogy keveset él az is, aki sokáig élt.
Mennyien rabolták szét az életedet úgy, hogy közben észre sem vetted, mit vesztesz; mennyit vitt el belőle a hiábavaló fájdalom, az oktalan örvendezés, a kapzsi vágy, a negédes fecsegés; mily csekély rész maradt neked a tiedből? Felfogod már, hogy időnap előtt halsz meg?
Az összes ember közül egyedül azok nyugodtak, akik a bölcsességgel foglalkoznak, egyedül ezek élnek: nem csak a saját életidejüket óvják nagyszerűen, hanem a magukét meg is toldják minden korokéval, mintegy birtokába kerülve mindannak is, ami hosszú évekkel ezelőtt történt. Ha nem vagyunk teljesen hálátlanok irántuk, a szent tanoknak ama megalkotói a mi érdekünkben születtek, számunkra készítették elő az életet.
Rögös út vezet a kiválóság magaslataihoz.
Az uralkodás első próbája elviselni az irigységet.
A zsarnokság legfőbb java, hogy kényszerűen a nép tilalmas tetteit eltűri, sőt, dicséri.
Ármányra, bűnre senki leckét bár nem ad, a trón megadja.